Skip to main content

Topics

Everyday science

Everyday science

Test your knowledge of Nobel-prize physics trivia with this quick quiz

30 Apr 2020 Matin Durrani

So you think you know what the Nobel Prize for Physics is all about? Test your knowledge with this fun quiz – answers next week

Donna Strickland
Nobel grandeur: Physics laureate Donna Strickland at the 2018 Nobel Prize Award Ceremony. (© Nobel Media AB 2018. Photo by Alexander Mahmoud)

1 How many women have so far won a Nobel Prize for Physics? A. Two B. Three C. Four D. Five

2 Which order did Marie Curie win her two Nobel prizes in? A. Chemistry, Chemistry B. Chemistry, Physics C. Physics, Chemistry D. Physics, Physics

3 How old was William Lawrence Bragg when he became the youngest person to win a Nobel Prize for Physics? A. 22 B. 25 C. 28 D. 31

4 How old was Arthur Ashkin when he became the oldest physics Nobel laureate? A. 90 B. 93 C. 96 D. 99

5 Which of these physicists has never won a Nobel Prize for Physics? A. Steven Chu B. Stephen Hawking C. Stefan Hell D. Steven Weinberg

6 What happened to Roy Glauber’s Nobel medal in 2010? A. Sold for money B. Stolen by burglars C. Thrown in the bin D. Lost in the woods

7 Which physicist almost decided turn down the offer of a Nobel prize? A. Paul Dirac B. Albert Einstein C. Werner Heisenberg D. Erwin Schrödinger

8 On what day of the week is the Nobel Prize for Physics normally announced? A. Tuesday B. Wednesday C. Friday D. Sunday

9 For how many years are the deliberations of the Nobel Committee for Physics kept secret after a particular prize has been awarded? A. 25 B. 50 C. 75 D. 100

10 What informal event do Nobel laureates get invited to in Stockholm after picking up their medals? A. Dog Ball B. Frog Ball C. Hog Ball D. Warthog Ball

Stuck on the questions? The answers are below.

IOPSciNotes Sponsor LogoSponsored by IOP SciNotes™ – an IOP Publishing peer-reviewed, open access journal dedicated to rapid publications of shorter research outputs. Currently all publication charges are waived so articles are free to publish. Visit iopscience.org/iopsn to learn more.

1. B 2. C 3. B 4. C 5. B 6. B 7. A 8. A 9. B 10. B

Copyright © 2020 by IOP Publishing Ltd and individual contributors